Inside Dead Space™ #2: De nieuwe Necromorph-nachtmerrie (2024)

Toen de originele Dead Space™ spelers overal ter wereld nachtmerries bezorgde, was het onmiddellijk een klassieker, en de onuitwisbare indruk van de monsters was daar een grote reden voor. Critici prezen de Necromorphs omdat ze meedogenloos angstaanjagend waren, en prezen de mogelijkheid om ze in stukken te hakken als een nieuw en krachtig spelmechanisme.

Nu Motive's remake van Dead Space™ steeds dichterbij komt, spraken we met leden van het ontwikkelingsteam over hoe de nieuwe versie de Necromorphs nog angstaanjagender maakt.

HET ANGSTAANJAGEND BEKENDE

Maar eerst moeten we ons afvragen waarom de Necromorphs zo gedenkwaardig zijn. "Ik denk dat ze anders zijn dan andere horrorvijanden," zegt Technical Animation Director Nate Burnett, "omdat ze op een vreemde manier heel gewoon zijn. Het zijn verminkte samensmeltingen van menselijke anatomie, dus ze zijn ergens best geloofwaardig."

"Precies, ze waren ooit menselijk", zegt Lead Character Artist Sam Compain-Eglin. "En je kunt nog steeds menselijke delen zien; sommige zijn maar een klein beetje vervormd, zoals de Slashers. De ledematen groeien snel, maar ze zijn nog steeds menselijk. Volgens mij is dat best uniek."

"Hun uiterlijk doet denken aan bodyhorror", vult Art Director Mike Yazijian aan. "Ze zijn angstaanjagend herkenbaar."

Het ontwerp van deze gruwelijke wezens zal ook de fans van het origineel akelig bekend voorkomen: "We vonden het belangrijk om de zo kenmerkende vorm en eigenschappen van elke Necromorph te behouden," zegt Mike. "Ons doel was om de algemene uitstraling en het iconische personage-ontwerp te behouden en tegelijkertijd de visuele getrouwheid te verbeteren."

Inside Dead Space™ #2: De nieuwe Necromorph-nachtmerrie (1)

HET GRUWELIJK NIEUWE

Maar dit is een remake, niet zomaar een remaster. Je zult dan ook genoeg nieuwe dingen tegenkomen die je nachtmerries zullen terroriseren. De belangrijkste daarvan is wat het team 'peeling', het afpelsysteem noemt: Het komt erop neer dat deze wezens nu gecreëerd zijn met lagen vlees, spieren en botten, die zichtbaar worden als ze schade oplopen.

"We hebben elke Necromorph vanaf de basis opgebouwd," zegt Mike, "te beginnen bij het skelet. We hebben de organen, het vlees, de pezen, de lagen onderhuids vet en de huid gemodelleerd. Al deze elementen kunnen er tijdens gevechten in stukken worden 'afgepeld'."

"Normaal gesproken geven games maar een beperkte hoeveelheid feedback als je op een vijand schiet," legt Gameplay Tech Lead Pierre-Vincent Belisle uit. "We wilden dat je zonder gezondheidsbalk of HP kan zien hoeveel schade de Necromorphs hebben opgelopen. Dat je naar het personage kunt kijken en zeggen: 'Hier moet ik op mikken want het is verzwakt.'"

En de resultaten zijn gruwelijk, met opmerkelijk veel detail. Het vlees kan worden weggeblazen en botten gebroken, waardoor ledematen soms aan het lijf blijven bungelen. Het is een indrukwekkend visueel effect, maar het afpelsysteem is er niet alleen voor de sfeer.

"Het systeem is bedoeld om diepgang te geven aan het verminkingssysteem," zegt Nate, "maar het zorgt er ook voor dat sommige andere wapens in de game (wapens waarmee je niet direct snijdt) ook een grote impact hebben en net zo leuk zijn als de plasmasnijder. Dus ik denk dat het de kwaliteit van veel spelelementen ten goede zal komen."

Natuurlijk was er veel anatomische expertise nodig om op dat punt te komen... en veel onsmakelijk onderzoek. "We hebben een enorm aantal foto's en video's van plaatsen delict en ongelukken verzameld en geanalyseerd," zegt Mike. "We hebben een misselijkmakende hoeveelheid gruwelijke content bekeken."

Maar de Necromorph tot op het bot af kunnen pellen is niet het enige nieuwe aan onze groteske vrienden. Het verminkingssysteem heeft bijvoorbeeld een eigen upgrade gekregen. "We wilden een nieuwe standaard zetten voor verminking in games," zegt Pierre-Vincent. "Dus wanneer Isaac een vijand in stukken snijdt, wordt het personagemodel van die vijand daadwerkelijk in stukken gesneden. Het lijkt niet alleen maar zo." Dat vereist een technologie die ervoor zorgt dat Necromorphs altijd onder invloed staan van de zwaartekracht, de omgeving en hun eigen spieren. "Ze hebben een skelet met spieren die vervormen als er interactie plaatsvindt met iets anders", zegt hij. "Dus als je een Necromorph langs een muur ziet lopen, is er geen animatie die de arm dichterbij trekt, het is de aanwezigheid van de muur die tegen het personage duwt."

En hoewel het team het gedrag van de Necromorphs getrouw houdt aan de originele game, zullen terugkerende spelers hier ook enkele verrassingen vinden. "Er gebeuren dingen in het schip; verschijningen, schrikeffecten of gewoon geluiden, die elke playthrough, elke keer als je een kamer binnenkomt, ander zijn," legt Pierre-Vincent uit.

"Het doel was om een ervaring te bouwen die trouw is aan de herinneringen van de speler aan het origineel," voegt Realization Director Joel MacMillan toe, "terwijl het toch spannend en nieuw is."

BLIJF KALM EN VECHT DOOR

Je zou denken dat ontmoetingen met Necromorphs hierdoor nog angstaanjagender worden dan in het origineel. En dat klopt. Zelfs het team dat ze gemaakt heeft, komt ze liever niet tegen in de donkere gangen van de Ishimura.

"Degene die ik echt niet tegen het lijf wil lopen is de Leaper," zegt Nate "Het is gewoon zo makkelijk om ze uit het oog te verliezen, vooral als er meerdere vijanden in de ruimte zijn. En ze zijn behoorlijk sterk, ze kunnen gemakkelijk tegen het plafond klimmen en terugkomen langs de muur naast je... Dan gebruik ik het zware geschut. Ik schiet bijvoorbeeld op alle explosieve dingen om me heen."

Maar troost je met de gedachte dat, hoewel de moderne technologie deze verschrikkingen nog gruwelijker tot leven heeft gebracht, spelers ook meer middelen krijgen om ze te verslaan.

"De omgeving biedt manieren om Necromorphs te beschadigen." zegt Pierre-Vincent, "Zo kun je kogels besparen. En je kunt zelfs wapens krijgen van sommige Necromorphs. Als je bijvoorbeeld de klauw van een Slasher afhakt, dan kun je die gewoon oppakken en gebruiken, zelfs om diezelfde Necromorph af te maken. Je kunt hem afslachten met zijn eigen wapen!"

"Ook al is het maar een doos, een krat, wat dan ook en je gooit het naar een wezen om hem terug te dringen... Het kan je wat ademruimte geven of tijd bieden om te herladen," voegt Nate eraan toe. "Die dingen kunnen heel handig zijn in combinatie met normale wapens."

"Maar zorg dat je altijd wat brandstof voor je vlammenwerper hebt," zegt Joel. "Dat kan heel goed van pas komen als je een paar Swarmers tegenkomt, of als je gewoon een kamer in vuur en vlam wil zetten!"

Dan voel je je toch een stuk beter?

Ook jij krijgt de kans om tot je ellebogen in het Necromorph-vlees te staan zodra Dead Space wordt gelanceerd op 27 januari 2023, voor PlayStation®5, Xbox Series X|S en PC. Kom tot die tijd regelmatig hier terug voor meer informatie van de ontwikkelaars!

Inside Dead Space™ #2: De nieuwe Necromorph-nachtmerrie (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6068

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.